Parmenides'in düşüncelerini öğrenmek ister misiniz?
Sosyal Medya
Facebook Sayfası: https://goo.gl/XmGCwQ
Facebook Adresim: https://goo.gl/mSiyS6
Twitter: https://goo.gl/Shpp8c
İnstagram Youtube: https://goo.gl/e5HYsb
İnstagram Adresim: https://goo.gl/MbLngK
Facebook Adresim: https://goo.gl/mSiyS6
Twitter: https://goo.gl/Shpp8c
İnstagram Youtube: https://goo.gl/e5HYsb
İnstagram Adresim: https://goo.gl/MbLngK
İş Teklifleri ve iletişim: iletisimyunusyalin@gmail.com
Merhabalar, Ben Yunus YALIN, youtube'de uzun yıllar video izledim. Şimdi ise videolar çekmeyi planlıyorum. Videolarım içerikleri şu şekilde olacak gibi bir şey söyleyemem. Genellikle eğitim, oyun gaming, podcast, şiir, gezi yazısı, eğlence, komedi, şarkı, vlog, montaj, tepki ve benzeri videolar ile karşınızda olacağım. Bu videoları çekerken izleyicilerimin yorumlarını dikkate alarak kendimi geliştirmeyi ve yeni öğrendiklerim ile izleyicilerimin bilgilerine arttırmayı, aynı zamanda eğer becerebilirsem sizleri güldürmeyi planlıyorum. Videolarımı beğenirseniz ve yorum kısmında videomu beğenip beğenmediğinizi belirtirseniz sevinirim. Eğer önerileriniz varsa çekinmeden yorum yapabilirsiniz.
Videomu izlediğiniz için size sonsuz teşekkür ederim. Bir yorum ve bir beğeni bırakırsanız çok çok mutlu olurum. Abone olarak beni sevindirebilirsiniz.
Eğer videoda kullanılan ingilizceyi düzgün bir şekilde dönüştürebilen birisi olursa videoyu tekrar yapabiliriz. Teşekkür ederim.
Video Diyalogları:
0:00 Sokrates öncesi parmenides için olan bu konferansta, belkide felsefe tarihinin en paradoksal ve absürt metafiziksel gerçeklik olan parmenides üzerinde duruyoruz.
0:12 Parmenides milattan önce beşinci yüzyılın ilk yarısında, italya'nın kuzeybatısındaki yunan kolonisi Elea'da gelişen sokrat öncesi filozoftur.
0:23 Her ne kadar ulaştığı sonuçlar olsa da, biz bunları yakında mantıksız bulacağız.
0:28 Sokrat öncesi en etkili biçimde dikkate alanlardan biri olan William GUTHRIE yunan filozof tarihi serisinin ikinci kısmını açıkladı.
0:38 Sokrates öncesi filozoflar parmenides adıyla iki yarıya ayrılır.
0:43 Onun olağan üstü nedensel güçleri köken ve evrenin yasaları hakkında, spekülasyonlara yeniden sebebiyet verdi.
0:51 Parmenides bizim dünyadaki tecrübelerimizin birer hayali yansıma olduğunu doğrulayarak dünyada yer almamızı konu alan bir spekülasyon başlatıyor. Dünya tecrübemiz bize şunu söyler. Bir şeyler bir yerden, bir başka yere hareket eder. Canlılar doğar, değişir ve ölür.
1:12 Parmenides, bizim dünyadaki deneyimlerimizin hayali olduğunu ve gerçekte hiç bir şeyin yer değiştirmediğini, değişmediğini ve hiç bir şeyin doğup ölmediğini savunur. Parmenides kainatı tanımlarken şöyle bahsedilir. Doğmamış ve ölümsüz. Devamında ise benzersiz. Hareketli ve sonsuzluktur. Geçmişte değil, şimdi, beraber ve devamlı.
1:39 Parmenidesin ulaştığı sonuç bizim paradoksal olarak ulaşmak istediğimiz sonuç etimolojiye göre paradoks kelimesinin onların ne olduğu Paradoks kelimesi aksine anlamına gelen para ve belirme, görünme anlamına gelen doksa kelmesiyle meydana gelir.
1:58 Parmenides düşünceleri; yazılımsal olarak görünüm ya da paradoksala karşıyken değişen ve hareket eden ayrı şeyler görünür.
2:08 Parmenides şunu savunur: Görüntü aldatmaları ve evrenin gerçekliği, görünenden çok daha farklıdır.
2:17 Parmenides'e göre duyularımız bize hatalı bilgiler verir.
2:21 Gerçeklikle ve doğaya ilişkin doğruları öğrenme amacı sunar.
2:25 Sadece aklımıza inanınız ve güveniniz ve de nedenin güçlerine, onun inanışı olan aklımızdaki hayal etkisi ve onunda doğruladığı nedensel yalnızlıktan ya da aklın gözünden doğruya ulaşmakta yararlanılmalıdır.
2:41 Parmenides aşırı gerçekçi olarak sınıflandırılır. Parmenides'in tartışması ve paradoksal olarak doğum, ölüm, değişim ve hareket tüm bunlar hayal midir?
2:53 Tartışması çok basit bir durumdur ki tartışmasız umuttan başladı.
2:58 Şunu belirtebiliriz. Olmak ya da olmamak ya da terminolojisi olan bir diğeri ya da var ya da yok ayrıca Parmenides şunu savunur.
3:09 Gerçeklik ile felsefik yapının birbiri içinde olduğunu Varlık var mıdır? ya da yok mudur?
3:16 Var ise varlık nerede vardır. Kavramlar karmaşası içerisindedir. Parmenides bu düşünceyi kıvrak zekasıyla şiirsel bir şekilde açıklamıştır. Gelin size anlatayım: Aranacak iki yol düşünülebilir.
3:30 İlk olarak söyleyecek olursak öyle ki imkansız hiç bir şey yoktur. Gerçeklik arkadaşıdır mahkumiyetin.
3:39 Diğer bir deyiş ile öyle olmadığını ve ihtiyaç dahilinde olmadığını yani şöyle söyleyecek olursak bu yol tamamen güvenilmez.
3:49 Bilmediğiniz için bilinmez bir mutlak imkansızlık yoktur.
3:54 Diğer bir deyiş ile 'olmayanı oldurmak' ya da hangi kavram daha yasa dışıdır?
4:01 Yokluk mu yoksa varlığın olmayışı mı? ve ya dünyanın herhangi bir yerinde kullanılmayan rasyonel kelimeler mi? Bu anlatılanlar...
4:11 şöyle açıklamıştır: onun düşünceye, konuşmaya ihtiyacı olmalı, bunun imkanı olmalı ve imkansız değil.
4:20 Olmak bir şey midir? Genellikle yanlış düşünülen bir düşüncedir.
4:25 Ama Parmenides burada varlığın yokluğunu anlatırken hesaba katmadığı bir hata yapıyor.
4:31 İnsanların yok olanı düşünmeleri, açıkça mümkün değildir.
4:35 Aslında felsefi ve dini düşünce tarihi insanların yok olanı düşünmelerinin zor olduğunu ve mümkün ama doğal bir kanıta ihtiyaç olduğunu söyleyebilir.
4:48 Ancak bu pek mümkün olmamakla birlikte Parmenides ile başlamıştır. Onun argümanları daha uyumlu ve anlaşılırdır.
4:58 Böyle varsayacak olursak; O diyor ki: ' Var olmayanı zaman içerisinde düşünmek mümkün olmayacaktır...
5:05 Şöyle belirtiyor yokluğu veya olmayan varlığı açıklamak imkansızdır.
5:11 Olması gereken bir kavramı formülize etmek için belirtilen konu üzerinde düşünmek,
5:16 kavramının içeriğinin önemi ve hiçbir eşlik kavramı doğası gereği içeriksiz olan bir kavram imkansız bir kavramdır.
5:26 Bu nedenle hiçbir şekilde kavram oluşturmak mümkün değildir,
5:31 ve evrende var olmayan tek bir rasyonel değerden yararlanılamaz ya da bu kavram mevcut bir değer ifade etmez.
5:40 Decessor önce parmenides yani seferlerinin iyonları ve heraklitos düşünceler ona göre doğal bir süreçte doğmuş gibi veya dünyayı birleştirme ve ondan olmayanı anlamı ifade eder.
5:53 'Ancak parmenides oluşan değerleri kavramının olduğuna inanıyordu ve daha gelişmeden öleceklerini söylüyordu.' Georgeas
6:02 Parmenidesin beşinci yüzyıldaki sofistike düşüncesini makalesinde şöyle açıklar:
6:08 Varlığın gelişimi nasıl yok sayılabilir, öyle olsaydı ondan yola çıkarak ‘varlık nedir?’ ya da ‘Ne değildir?’ ama olası olmayan ne için varlığın önceki mevcut duruşundan söze Gelecek olursak; ne diyeyim ya da var olmayan düşüncesinden bir fikir üretilemez ya da diğer bir deyişle bir fikir mevcut değil ise, neyin var neyin yok olduğunu kim iddia edebilir.
6:37 Neden varlık fikri üzerinde düşünülür. Bu fikir daha önceden doğmuş ve gelişmiştir. Parmenides düşüncesine gelecek olursak gelecekte varlık yoktur sonucuna varılır.
6:49 Sonsuz bir varlık ne olursa olsun dolmadı ve Ölmeyecek ancak sonsuza kadar var olacaktır. Aslında uzun bir zamandır Parmenides olma kavramında ve dolayısıyla doğumla, ölümle bile hareketin bir yansıması olduğunu ve bizim algılarımıza aykırı olduğunu ısrarla üzerinde durmuştur.
7:10 Bu fikrin arkasında muhakeme boş bir sahada hareket etmek gibi yürümek mümkün ama anlamı boş ve düşük bir olgudur. Ancak o varlık düşüncesi boşluklar üzerinde kavramsallaştırılmıştır. Hangisi değil ya da olmayan varlık tabiri caiz ise, anlamı bozuk bir düşünce... Bu düşünce üzerinde durum belirtmek tutarsızdır.
7:36 Varlık üstü olarak günümüzde konum belirlemiş çünkü; Var Olmayanın koca boşluklarla dolu bir kavram olduğunu söylemek mantıklı, bu durumu mevcut düşünce üzerinde çelişki oluşturması olası bir durum olacaktır.
7:52 Bu nedenle aklın boyutlarına göre sonuca varmak bütün hareketin yanılsama olduğunu gösterir. Parmenides felsefe alanından zihin uçurucu ve kafa karıştırıcıdır. Ancak onun düşünceleri ses getirdiği için bu kavram konusunda sonuca varmak doğru mu? Oysa gerçeği resmedecek olursak, onun söyledikleri düşüncelerini destekler biçimdedir.
8:18 Jomes WARREN'nin kitabında Sokratesten önceki dönem konusunda yazdığı şudur: Parmenidesin öğretileri garip ve gerçeği soyutlayıcıdır. Ne değildir, yasağını sürekli takip ediyor. Alışılmadık bir gerçeklik ile başa çıkıldı. Değişimin nesneleri çokluk, hareket, farkındalık, insanlar, günler ve gecelerdir.Sonuca Gelecek olursak; Kısacası Platonun aklından geçenleri Parmenidesin kafasının altında yatan fikirler oluşturmuştur.
8:53 Plato'nun deyişiyle; Parmenides ve Herakleitos'un fikirlerinde uzlaşarak kendi vizyonunu belirlemiştir. Son olarak açıklayacak olursak: Her şeye sürekli herakleitos'un akını altında açıklar veya başka bir deyişle tekrar eden bir süreklilik söz konusudur.
9:11 Bu nedenle şöyle ifade edilir: Mutlak veya değişmeyen gerçekler yoktur. Plato bu anlayışı ile öne çıkar ve kendini hakikate adamış bir adam olarak o gerçeğin içeri olmasaydı kavram düşüncesini açıklayamazdı. Parmenidesin düşüncesinde de olduğu gibi o epistemolojik nihilizmi ya da gerçeği Herakleitos'un felsefesi tarafından iletilen inkar edilen kaçınmada buldu.
9:43 Aslında iki farklı alem vardır. Plato düşüncelerinde hangisinin evreni oluşturduğu arar. Onun için var olma; olma alemi içerisinde değişmemek, ana düşünce doğmazlar ve ölmezler. Olma alemi içerisinde İşler değişir. Nerede olduğu veya yok olduğu üzerinde düşünülür. Var olma dünyasında Plato'nun da dediği gibi; duyular yoluyla gözlediğimiz varlık aleminde veya soyut alemde düşüncelerimiz aklın kullanımı yoluyla açılır.
10:17 Varoluş düşüncesinde hakikatlere dayanılır veya gerçeklik formu ve gerçeklik düşüncesi sarsılmaz. Bilge kişinin sadece zihnini kullanması yolu ile elde edilir. Dünya ile ilgili olarak; Var olma düşüncesi dünya üzerinde Plato'nun görüşler veya İnançlar düşüncesi yalnızca gerçekler ile tespit edilebilir. Platon'un pasajında Parmenides'in düşüncelerini çok iyi açıklanmıştır.
10:48 Onun kalıcı ve hareketsiz varlık gerçekliği Herakleitos'un felsefesi ve pilotu tarafından onun gerçeklik ile ilgili düşünceleri daha güvenilir, bir sentez haline getirilmiştir. Biz her şeyden önce şu ayrımı yapmamız gerekir: 'Zaman ve varlık var mıdır?' ve 'süreklilik sağlar mı?' ve 'asla sağlamaz mı?' akıl sadece akıl yetileriyle anlaşılır.
11:13 Görüşler irrasyonel olarak görülüyor. Gelir ve geçer görülüyor, ama asla başlayacaktır. Ancak Plato, Herakleitos ve Parmenides'in fikirlerinde uzlaşmış ve daha sonra Sokrates öncesi dönemi ilham alarak Parmenides'e karşı bir tavır almıştır.
11:32 Sokrates öncesi dönemden sonraki göreceğimiz dönemde Parmenides'e karşı olarak bir varlığın yoktan meydana gelmesi imkansız olarak açıklanacaktır. Bu nedenle olmak kavramının üzerinde yoğunlaşmıştır.
11:47 Bununla birlikte hiçbir şekilde düşünceyi yok etmek veya değiştirmek kabul görmeyecektir. Bu düşünce dünyanın en kalın çerçevelerinden bir tanesidir. Sokrates öncesi dönemden sonra anlatılanlar, misyonları ve fikirleri açıklar nitelikte olacaktır. Ve her ikisi de Parmenides'in düşüncelerini çürütmek üzerine çalışmışlardır. Dünyanın temel kavramları olan hareket ve değişim üzerine çalışmışlardır.
12:16 Sokrates öncesi dönemden sonra ortaya çıkan bu üç düşünür. Önümüzdeki derslerde aktarılacaktır. Empedokles, Anaxagoras ve Demokritos gelecek konularımız.
0:12 Parmenides milattan önce beşinci yüzyılın ilk yarısında, italya'nın kuzeybatısındaki yunan kolonisi Elea'da gelişen sokrat öncesi filozoftur.
0:23 Her ne kadar ulaştığı sonuçlar olsa da, biz bunları yakında mantıksız bulacağız.
0:28 Sokrat öncesi en etkili biçimde dikkate alanlardan biri olan William GUTHRIE yunan filozof tarihi serisinin ikinci kısmını açıkladı.
0:38 Sokrates öncesi filozoflar parmenides adıyla iki yarıya ayrılır.
0:43 Onun olağan üstü nedensel güçleri köken ve evrenin yasaları hakkında, spekülasyonlara yeniden sebebiyet verdi.
0:51 Parmenides bizim dünyadaki tecrübelerimizin birer hayali yansıma olduğunu doğrulayarak dünyada yer almamızı konu alan bir spekülasyon başlatıyor. Dünya tecrübemiz bize şunu söyler. Bir şeyler bir yerden, bir başka yere hareket eder. Canlılar doğar, değişir ve ölür.
1:12 Parmenides, bizim dünyadaki deneyimlerimizin hayali olduğunu ve gerçekte hiç bir şeyin yer değiştirmediğini, değişmediğini ve hiç bir şeyin doğup ölmediğini savunur. Parmenides kainatı tanımlarken şöyle bahsedilir. Doğmamış ve ölümsüz. Devamında ise benzersiz. Hareketli ve sonsuzluktur. Geçmişte değil, şimdi, beraber ve devamlı.
1:39 Parmenidesin ulaştığı sonuç bizim paradoksal olarak ulaşmak istediğimiz sonuç etimolojiye göre paradoks kelimesinin onların ne olduğu Paradoks kelimesi aksine anlamına gelen para ve belirme, görünme anlamına gelen doksa kelmesiyle meydana gelir.
1:58 Parmenides düşünceleri; yazılımsal olarak görünüm ya da paradoksala karşıyken değişen ve hareket eden ayrı şeyler görünür.
2:08 Parmenides şunu savunur: Görüntü aldatmaları ve evrenin gerçekliği, görünenden çok daha farklıdır.
2:17 Parmenides'e göre duyularımız bize hatalı bilgiler verir.
2:21 Gerçeklikle ve doğaya ilişkin doğruları öğrenme amacı sunar.
2:25 Sadece aklımıza inanınız ve güveniniz ve de nedenin güçlerine, onun inanışı olan aklımızdaki hayal etkisi ve onunda doğruladığı nedensel yalnızlıktan ya da aklın gözünden doğruya ulaşmakta yararlanılmalıdır.
2:41 Parmenides aşırı gerçekçi olarak sınıflandırılır. Parmenides'in tartışması ve paradoksal olarak doğum, ölüm, değişim ve hareket tüm bunlar hayal midir?
2:53 Tartışması çok basit bir durumdur ki tartışmasız umuttan başladı.
2:58 Şunu belirtebiliriz. Olmak ya da olmamak ya da terminolojisi olan bir diğeri ya da var ya da yok ayrıca Parmenides şunu savunur.
3:09 Gerçeklik ile felsefik yapının birbiri içinde olduğunu Varlık var mıdır? ya da yok mudur?
3:16 Var ise varlık nerede vardır. Kavramlar karmaşası içerisindedir. Parmenides bu düşünceyi kıvrak zekasıyla şiirsel bir şekilde açıklamıştır. Gelin size anlatayım: Aranacak iki yol düşünülebilir.
3:30 İlk olarak söyleyecek olursak öyle ki imkansız hiç bir şey yoktur. Gerçeklik arkadaşıdır mahkumiyetin.
3:39 Diğer bir deyiş ile öyle olmadığını ve ihtiyaç dahilinde olmadığını yani şöyle söyleyecek olursak bu yol tamamen güvenilmez.
3:49 Bilmediğiniz için bilinmez bir mutlak imkansızlık yoktur.
3:54 Diğer bir deyiş ile 'olmayanı oldurmak' ya da hangi kavram daha yasa dışıdır?
4:01 Yokluk mu yoksa varlığın olmayışı mı? ve ya dünyanın herhangi bir yerinde kullanılmayan rasyonel kelimeler mi? Bu anlatılanlar...
4:11 şöyle açıklamıştır: onun düşünceye, konuşmaya ihtiyacı olmalı, bunun imkanı olmalı ve imkansız değil.
4:20 Olmak bir şey midir? Genellikle yanlış düşünülen bir düşüncedir.
4:25 Ama Parmenides burada varlığın yokluğunu anlatırken hesaba katmadığı bir hata yapıyor.
4:31 İnsanların yok olanı düşünmeleri, açıkça mümkün değildir.
4:35 Aslında felsefi ve dini düşünce tarihi insanların yok olanı düşünmelerinin zor olduğunu ve mümkün ama doğal bir kanıta ihtiyaç olduğunu söyleyebilir.
4:48 Ancak bu pek mümkün olmamakla birlikte Parmenides ile başlamıştır. Onun argümanları daha uyumlu ve anlaşılırdır.
4:58 Böyle varsayacak olursak; O diyor ki: ' Var olmayanı zaman içerisinde düşünmek mümkün olmayacaktır...
5:05 Şöyle belirtiyor yokluğu veya olmayan varlığı açıklamak imkansızdır.
5:11 Olması gereken bir kavramı formülize etmek için belirtilen konu üzerinde düşünmek,
5:16 kavramının içeriğinin önemi ve hiçbir eşlik kavramı doğası gereği içeriksiz olan bir kavram imkansız bir kavramdır.
5:26 Bu nedenle hiçbir şekilde kavram oluşturmak mümkün değildir,
5:31 ve evrende var olmayan tek bir rasyonel değerden yararlanılamaz ya da bu kavram mevcut bir değer ifade etmez.
5:40 Decessor önce parmenides yani seferlerinin iyonları ve heraklitos düşünceler ona göre doğal bir süreçte doğmuş gibi veya dünyayı birleştirme ve ondan olmayanı anlamı ifade eder.
5:53 'Ancak parmenides oluşan değerleri kavramının olduğuna inanıyordu ve daha gelişmeden öleceklerini söylüyordu.' Georgeas
6:02 Parmenidesin beşinci yüzyıldaki sofistike düşüncesini makalesinde şöyle açıklar:
6:08 Varlığın gelişimi nasıl yok sayılabilir, öyle olsaydı ondan yola çıkarak ‘varlık nedir?’ ya da ‘Ne değildir?’ ama olası olmayan ne için varlığın önceki mevcut duruşundan söze Gelecek olursak; ne diyeyim ya da var olmayan düşüncesinden bir fikir üretilemez ya da diğer bir deyişle bir fikir mevcut değil ise, neyin var neyin yok olduğunu kim iddia edebilir.
6:37 Neden varlık fikri üzerinde düşünülür. Bu fikir daha önceden doğmuş ve gelişmiştir. Parmenides düşüncesine gelecek olursak gelecekte varlık yoktur sonucuna varılır.
6:49 Sonsuz bir varlık ne olursa olsun dolmadı ve Ölmeyecek ancak sonsuza kadar var olacaktır. Aslında uzun bir zamandır Parmenides olma kavramında ve dolayısıyla doğumla, ölümle bile hareketin bir yansıması olduğunu ve bizim algılarımıza aykırı olduğunu ısrarla üzerinde durmuştur.
7:10 Bu fikrin arkasında muhakeme boş bir sahada hareket etmek gibi yürümek mümkün ama anlamı boş ve düşük bir olgudur. Ancak o varlık düşüncesi boşluklar üzerinde kavramsallaştırılmıştır. Hangisi değil ya da olmayan varlık tabiri caiz ise, anlamı bozuk bir düşünce... Bu düşünce üzerinde durum belirtmek tutarsızdır.
7:36 Varlık üstü olarak günümüzde konum belirlemiş çünkü; Var Olmayanın koca boşluklarla dolu bir kavram olduğunu söylemek mantıklı, bu durumu mevcut düşünce üzerinde çelişki oluşturması olası bir durum olacaktır.
7:52 Bu nedenle aklın boyutlarına göre sonuca varmak bütün hareketin yanılsama olduğunu gösterir. Parmenides felsefe alanından zihin uçurucu ve kafa karıştırıcıdır. Ancak onun düşünceleri ses getirdiği için bu kavram konusunda sonuca varmak doğru mu? Oysa gerçeği resmedecek olursak, onun söyledikleri düşüncelerini destekler biçimdedir.
8:18 Jomes WARREN'nin kitabında Sokratesten önceki dönem konusunda yazdığı şudur: Parmenidesin öğretileri garip ve gerçeği soyutlayıcıdır. Ne değildir, yasağını sürekli takip ediyor. Alışılmadık bir gerçeklik ile başa çıkıldı. Değişimin nesneleri çokluk, hareket, farkındalık, insanlar, günler ve gecelerdir.Sonuca Gelecek olursak; Kısacası Platonun aklından geçenleri Parmenidesin kafasının altında yatan fikirler oluşturmuştur.
8:53 Plato'nun deyişiyle; Parmenides ve Herakleitos'un fikirlerinde uzlaşarak kendi vizyonunu belirlemiştir. Son olarak açıklayacak olursak: Her şeye sürekli herakleitos'un akını altında açıklar veya başka bir deyişle tekrar eden bir süreklilik söz konusudur.
9:11 Bu nedenle şöyle ifade edilir: Mutlak veya değişmeyen gerçekler yoktur. Plato bu anlayışı ile öne çıkar ve kendini hakikate adamış bir adam olarak o gerçeğin içeri olmasaydı kavram düşüncesini açıklayamazdı. Parmenidesin düşüncesinde de olduğu gibi o epistemolojik nihilizmi ya da gerçeği Herakleitos'un felsefesi tarafından iletilen inkar edilen kaçınmada buldu.
9:43 Aslında iki farklı alem vardır. Plato düşüncelerinde hangisinin evreni oluşturduğu arar. Onun için var olma; olma alemi içerisinde değişmemek, ana düşünce doğmazlar ve ölmezler. Olma alemi içerisinde İşler değişir. Nerede olduğu veya yok olduğu üzerinde düşünülür. Var olma dünyasında Plato'nun da dediği gibi; duyular yoluyla gözlediğimiz varlık aleminde veya soyut alemde düşüncelerimiz aklın kullanımı yoluyla açılır.
10:17 Varoluş düşüncesinde hakikatlere dayanılır veya gerçeklik formu ve gerçeklik düşüncesi sarsılmaz. Bilge kişinin sadece zihnini kullanması yolu ile elde edilir. Dünya ile ilgili olarak; Var olma düşüncesi dünya üzerinde Plato'nun görüşler veya İnançlar düşüncesi yalnızca gerçekler ile tespit edilebilir. Platon'un pasajında Parmenides'in düşüncelerini çok iyi açıklanmıştır.
10:48 Onun kalıcı ve hareketsiz varlık gerçekliği Herakleitos'un felsefesi ve pilotu tarafından onun gerçeklik ile ilgili düşünceleri daha güvenilir, bir sentez haline getirilmiştir. Biz her şeyden önce şu ayrımı yapmamız gerekir: 'Zaman ve varlık var mıdır?' ve 'süreklilik sağlar mı?' ve 'asla sağlamaz mı?' akıl sadece akıl yetileriyle anlaşılır.
11:13 Görüşler irrasyonel olarak görülüyor. Gelir ve geçer görülüyor, ama asla başlayacaktır. Ancak Plato, Herakleitos ve Parmenides'in fikirlerinde uzlaşmış ve daha sonra Sokrates öncesi dönemi ilham alarak Parmenides'e karşı bir tavır almıştır.
11:32 Sokrates öncesi dönemden sonraki göreceğimiz dönemde Parmenides'e karşı olarak bir varlığın yoktan meydana gelmesi imkansız olarak açıklanacaktır. Bu nedenle olmak kavramının üzerinde yoğunlaşmıştır.
11:47 Bununla birlikte hiçbir şekilde düşünceyi yok etmek veya değiştirmek kabul görmeyecektir. Bu düşünce dünyanın en kalın çerçevelerinden bir tanesidir. Sokrates öncesi dönemden sonra anlatılanlar, misyonları ve fikirleri açıklar nitelikte olacaktır. Ve her ikisi de Parmenides'in düşüncelerini çürütmek üzerine çalışmışlardır. Dünyanın temel kavramları olan hareket ve değişim üzerine çalışmışlardır.
12:16 Sokrates öncesi dönemden sonra ortaya çıkan bu üç düşünür. Önümüzdeki derslerde aktarılacaktır. Empedokles, Anaxagoras ve Demokritos gelecek konularımız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder